Årsmøde 03.2017 - Hardsyssel

Gå til indhold

Hoved menu:

Møder
 
Referat af årsmøde og generalforsamling i Historisk Samfund den 19. marts 2017
på herregården Hindsels og på Tambohus Kro

Årsmødet
Årsmødet blev indledt med besøg på herregården Hindsels, der ligger i den østlige del af Thyholm. Trods det kolde og regnfulde vejr mødte omkring 60 mennesker op til besøget.
Herregårdens ejer, Askov Overgård, fortalte meget interessant om gårdens historie, der kan føres helt tilbage til vikingetiden. Askov Overgård er femte generation på gården, som han overtog i 1981. Den drives i dag med svineproduktion, planteavl og energiproduktion. Desuden er stedet ramme om turisme/feriehusudlejning, og Askov Overgårds kone, Dorthea, driver en klinik med alternativ behandling.
Efter rundvisningen kørte deltagerne til det efterfølgende kaffebord og generalforsamlingen på Tambohus Kro.

Generalforsamlingen
72 mennesker deltog i generalforsamlingen på Tambohus Kro. Da der skulle vedtages nye vedtægter for foreningen, blev der forud for generalforsamlingen foretaget registrering af deltagende medlemmer. Det blev konstateret, at i alt 41 af de fremmødte var medlemmer af Historisk Samfund og altså dermed stemmeberettigede.
Formanden for Historisk Samfund, Per Lunde Lauridsen, bød velkommen.
1. Valg af dirigent
Tidligere borgmester i Thyholm Kommune, Peter Gade, blev valg til dirigent. Han konstaterede, at generalforsamlingen var lovligt og rettidigt indvarslet ved annonce i Struer Ugeavis og ved brev til foreningens medlemmer.
2. Formandens beretning
Formanden, Per Lunde Lauridsen, omtalte i sin beretning bl.a. det forløbne års arrangementer i Historisk Samfund, herunder især Historiens Dag den 16. oktober 2016, der samlede 130 mennesker i Ringkøbing. Dagen blev indledt med foredrag ved tidligere amtmand Knud Jessen på Rindumgård, hvorefter 2016-udgaven af Hardsyssels Årbog og Historisk Samfunds nye bogudgivelse ”Fattiggårde og fattighuse i Ringkøbing Amt” blev præsenteret i ROFI-Centret.
Formanden orienterede også om styrelsens mange initiativer i det forløbne år for at skaffe nye medlemmer og for at udvikle Historisk Samfunds profil og betydning som regional forening. Herunder nævnte Per Lunde Lauridsen det igangværende arbejde med at forny foreningens grafiske profil.
Han nævnte også styrelsens bestræbelser for at få Historisk Samfund optaget som medlem i Kultursamarbejdet i Midt- og Vestjylland. Indtil nu er det ikke lykkedes, da Kultursamarbejdet kræver, at foreningen har en fast adresse for at kunne være medlem. Per Lunde Lauridsen oplyste, at Historisk Samfund efter velvilje fra Vinderup Egnshistoriske Arkiv nu har fået adresse på Vinjes Torv 1, 7830 Vinderup. Dermed er denne del af Kultursamarbejdets krav om optagelse imødekommet. Endnu er et eventuelt medlemskab dog ikke afklaret.
Generalforsamlingen godkendte formandens beretning.
3. Kassererens beretning
Kassereren, Frode Riber, gennemgik Historisk Samfunds regnskab for 2016. Det viste indtægter på 170.985 kr. og udgifter på 173.271 kr. Årets resultat blev således et underskud på 2.286 kr.
Historisk Samfund har nu 721 medlemmer, hvilket er et lille fald i forhold til 2015. I det forløbne år har foreningen fået 48 nye medlemmer, men har til gengæld mistet 59 medlemmer.
I 2016 har Historisk Samfund modtaget i alt 12.800 kr. i støtte fra fem kommuner: Ringkøbing-Skjern Kommune (5.000 kr.), Herning Kommune (4.000 kr.), Holstebro Kommune (800 kr.), Struer Kommune (1.000 kr.) og Ikast-Brande Kommune (2.000 kr.).
Det blev bemærket, at Lemvig Kommune ikke giver tilskud. Senere på generalforsamlingen henstillede et medlem af foreningen, at styrelsen forsøger at få Holstebro Kommune til at give mere i tilskud og at få Lemvig Kommune med som tilskudsgiver. Formanden, Per Lunde Lauridsen, oplyste, at alle kommuner hvert år får en skriftlig ansøgning, men at man nu vil overveje en direkte personlig henvendelse til de to nævnte kommuner.
Generalforsamlingen godkendte regnskabet og kassererens beretning.
4. Fastsættelse af kontingent
Styrelsen foreslog uændret kontingent, der er 160 kr. om året.
Generalforsamlingen vedtog uændret kontingent.
5. Nye vedtægter
Styrelsesmedlem Jens Olufsen fremlagde styrelsens forslag til nye vedtægter. De nye vedtægter omhandlede især tre markante ændringer i forhold til de hidtidige vedtægter:
1) Foreningens navn ændres fra ”Historisk Samfund for Ringkøbing Amt” til ”Historisk Samfund for Hardsyssel”.
2) Antallet af styrelsesmedlemmer nedsættes fra 10 til fem. Til gengæld skal generalforsamlingen som noget nyt vælge to suppleanter, der kan deltage aktivt i bestyrelsens møder, og bestyrelsen kan herudover efter behov udpege medlemmer til at løse nærmere fastsatte opgaver.
3) Navnet ”styrelse” ændres til det mere nutidige ”bestyrelse”.
Forslaget om at ændre foreningens navn gav anledning til en del debat. En deltager i generalforsamlingen gav udtryk for, at man efter hendes mening skulle bevare Ringkøbing Amt i navnet. ”Hardsyssel er fuldstændig ukendt for almindelige mennesker. Ringkøbing Amt er det senest kendte. Derfor er det bedst, hvis foreningen vil have appel til de yngre generationer”, sagde deltageren, der er forholdsvis nyt medlem af Historisk Samfund.
Formanden, Per Lunde Lauridsen, sagde i sit svar bl.a., at begrebet amt er på vej ud af folks bevidsthed. Styrelsen foreslår ”Hardsyssel”, bl.a. fordi dette gamle geografiske område indgår som titel i Historisk Samfunds årbogs-udgivelser i 110 år – ”Hardsyssel Årbog”. Han nævnte også, at navnene på de seks kommuner i det tidligere amt i de nye vedtægter kommer til at stå som en undertekst til navnet:  ”Historisk Samfund for Hardsyssel (Herning, Holstebro, Ikast-Brande, Lemvig, Ringkøbing-Skjern og Struer kommuner”.
I forbindelse med gennemgangen af forslaget til nye vedtægter orienterede Per Lunde Lauridsen også om baggrunden for styrelsens/bestyrelsens forslag vedrørende antallet af bestyrelsesmedlemmer, suppleanter og udpegning af medlemmer til særlige opgaver. Det er bl.a. ud fra et ønske om at gøre bestyrelsesarbejdet mere fleksibelt og aktivere flere interesserede i nye opgaver, der kan være med til at udvikle foreningen.
I forbindelse med Jens Olufsens gennemgang af de nye vedtægter blev der ved håndsoprækning stemt om hver enkel af de 15 paragraffer. For forslaget om det nye navn stemte 32 ud af de 41 stemmeberettigede i generalforsamlingen. For forslaget om at ændre ”styrelse” til ”bestyrelse” stemte 40 af de 41 stemmeberettigede medlemmer. For teksten i alle øvrige paragraffer stemte alle.
Afslutningsvis blev de samlede vedtægter under ét sat til afstemning. De blev enstemmigt vedtaget af forsamlingen.
6. Valg af bestyrelse og suppleanter
Det hidtidige styrelsesmedlem, Jane Krause, Ørnhøj, havde på forhånd tilkendegivet, at hun ikke ønskede genvalg til bestyrelsen. De to hidtidige styrelsesmedlemmer Jens Olufsen, Ringkøbing, og Kurt Guldbæk, Vinderup, havde også på forhånd tilkendegivet, at de ikke ønskede genvalg til bestyrelsen, men gerne ville have en løsere tilknytning til arbejdet i Historisk Samfund.
Jf. de nye vedtægter om antal bestyrelsesmedlemmer og suppleanter genvalgte generalforsamlingen Per Lunde Lauridsen, Lem, Gudrun Gormsen, Holstebro, Frode Riber, Holstebro, Jens Erik Villadsen, Fjaltring, og Hans Herping, Ringkøbing. Som suppleanter valgtes Bent Skaarup Pedersen, Stauning, og Per Axelsen, Stauning.
I forbindelse med valgene foreslog Per Lunde Lauridsen, at Jens Olufsen, Kurt Guldbæk og Bent Hansen, Bording (ny) tilknyttes bestyrelsen til løsning af særlige opgaver, hvilket der også var tilslutning til.
7. Valg af revisorer
Som revisorer genvalgtes Børge Sørensen, Ringkøbing, og Steen Løvbjerg, Ringkøbing.
8. Eventuelt
Under eventuelt fremlagde formand Per Lunde Lauridsen bestyrelsens foreløbige udspil til nyt grafisk design for Historisk Samfund, herunder et nyt logo. I forslaget til det nye logo er de hidtidige otte gamle herredsmærker (der tilsammen geografisk stort set udgjorde Hardsyssel) rentegnet og moderniseret. De otte herreder er Ulfborg Herred, Hind Herred, Skodborg Herred, Vandfuld Herred, Hjerm Herred, Nørre Horne Herred, Ginding Herred og Hammerum Herred.
Per Lunde Lauridsen afsluttede generalforsamlingen med en tak til dirigent Peter Gade for en god og kompetent ledelse af generalforsamlingen. Som tak for indsatsen overrakte formanden et eksemplar af ”Fattiggårde og fattighuse i Ringkøbing Amt”, den seneste udgave af Hardsyssels Årbog og et års medlemskab af Historisk Samfund til Peter Gade.

Konstituering
Efter generalforsamlingen konstituerede bestyrelsen sig med Per Lunde Lauridsen som formand, Gudrun Gormsen som næstformand og redaktør af Hardsyssel Årbog, Frode Riber som kasserer, Hans Herping som sekretær og Jens Erik Villadsen som foreningens webmaster.

Historisk Samfund for Hardsyssel
Tilbage til indhold | Retur til hoved menu